TIDAK ADA BAHAYA DAN MUDHARAT DARI MANHAJ AHLUSSUNNAH TERHADAP PARA PEMUDA

TIDAK ADA BAHAYA DAN MUDHARAT DARI MANHAJ AHLUSSUNNAH TERHADAP PARA PEMUDA

✒️__Al-Imam Rabi’ bin Hadi al-Madkhali hafizhahullah berkata:

❌ Tidak ada bahaya, maupun madharat dari manhaj ahlul hadits dan sunnah terhadap para pemuda. Tidak pula dari kaedah-kaedahnya. Akan tetapi bahaya atas mereka itu adalah dari manhaj dan kaedah-kaedah yang menyelisihi manhaj dan kaedah ahlul hadits dan sunnah.

☝?️ Siapa yang menginginkan penjagaan terhadap para pemuda dengan jujur dan ikhlas, maka ia hanya akan menghasung dan mendidik mereka di atas manhaj yang benar, nash-nashnya, dan kaedah-kaedahnya.

✊? Dan menolak berbagai syubhat (kerancuan) dari mereka para pemuda dengan berbagai ushul dan kaedah yang terkandung dalam manhaj yang benar tersebut (manhaj ahlul hadits dan sunnah). Tidak dengan sesuatu yang diada-adakan dari berbagai was-was dan gambaran-gambaran palsu yang akan merendahkan nilai dan kedudukan manhaj dan kaedah-kaedah ini, yang akan merusak akal para pemuda, menebarkan fitnah, permusuhan, dan pergulatan di tengah-tengah mereka, dan akan meruntuhkan akhlak yang mulia seperti sikap jujur, wara’, cinta kebenaran dan menolongnya, loyalitas karena Allah dan benci karena Allah; tidak dalam kebatilan, individu-individu tertentu, dan hawa nafsu.

? Aimatul Jarh wat Ta’dil hum Humatud din -hal. 40

قال الإمام ربيع بن هادي المدخلي -حفظه الله-:

«لا خطرَ ولا ضررَ على الشباب من منهج أهل الحديث والسنة، ولا من قواعده، وإنما الخطر عليهم من المناهج والقواعد التي تخالف منهجهم وقواعدهم.

والذي يُريد حماية الشباب بصدقٍ وإخلاصٍ إنما يحثهم ويربيهم على المنهج الحق ونصوصه وقواعده،

ويدفع عنهم الشُّبَه بما حواه هذا المنهج من الأصول والضوابط، لا بما يخترع من الوساوس والتمويهات التي تحط من قيمة ومكانة هذا المنهج وقواعده، وتفسد عقول الشباب، وتبث بينهم الفتن والخصومات والصراعات، وتقضي على مكارم الأخلاق من الصدق والورع وحب الحق ونصرته، والموالاة في الله، والمعاداة فيه؛ لا في الباطل والأشخاص والأهواء.»

?أئِمَّةُ الجَرْحِ وَالتَّعْدِيلِ هُمْ حُمَاةُ الدِّين – ص40

? https://telegram.me/ImamRabee


? ? https://telegram.me/ashshorowaky

※※※※※※※※※※※※※※※※※※

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.